Tradycyjny napój bezalkoholowy Europy Wschodniej, uwarzony ze słodu i chleba na zakwasie. Korzystnie wpływa na pracę jelit i gasi pragnienie.

Kwas chlebowy to gazowany, słodko-kwaśny i orzeźwiający napój wykonany z chleba na zakwasie, słodu i wody. Słodkie i gazowane wrażenia smakowe dostarczają rześkości, czyniąc go idealnym dodatkiem w ramach letniego grilla albo w restauracjach, gdzie można łączyć go z burgerami, stekiem, schabowym lub azjatyckimi gorącymi kociołkami. Zawartość zaledwie 2,5 gram cukru na 100 ml napoju sprawia, że nasz kwas chlebowy jest mocnym kandydatem do wyboru, jeśli szukasz akurat czegoś zdrowszego do picia niż cola, ale smaczniejszego niż woda.

Dwa smaki, dwa charaktery

Żywy Klasyczny

 

Wykonany z chleba na zakwasie i słodu jęczmiennego. Ma wytrawny, mocno kwaskowy smak z nutami chleba żytniego i suszonych śliwek.

Termin przydatności: 3 m-ce

Żywy Półsłodki

 

Wykonany z chleba na zakwasie i słodu jęczmiennego. Dodatek cukru brzozowego sprawia, że ma bardziej rześki i lżejszy smak, niż kwas Klasyczny. Średnio kwaskowy z posmakiem mięty i wiśni.

Termin przydatności: 3 m-ce

Pochodzenie kwasu chlebowego

 

Pewna legenda głosi, że kwas chlebowy został przypadkowo wynaleziony w dziesiątowiecznej Europie Wschodniej; pewnej nocy przez miasteczko przeszła burza, a podmuch wiatru uszkodził dach miejscowej piekarni. Następnego dnia jego właściciel zastał cały swój zapas pieczywa przesiąknięty wodą, co wprawiło go w niepokój. W trakcie szacowania strat wyrządzonych przez naturę, zauważył że mokry chleb zaczął wydzielać odmienny aromat. Jako że jego wypieki były już niezdatne do jedzenia, piekarz zdecydował, że zostawi bochenki w wodzie i zobaczy co się dalej stanie – tak oto narodziła się tradycja warzenia kwasu chlebowego.

Tylko naturalne składniki

Podobnie jak reszta naszych produktów, kwas chlebowy jest również wytworzony z naturalnych składników: chleba na zakwasie, słodu, wody i cukru. Bursztynowo-karmelowy kolor jest jego naturalnym odcieniem, nie dodano do niego żadnych barwników. Osad z jęczmienia i żyta na dnie każdej butelki poświadczają, że do jego stworzenia użyto tylko prawdziwych składników.

Najlepszy napój do dań mięsnych

Czujesz się ociężale po zjedzeniu zbyt dużej ilości mięsa? Butelka kwasu chlebowego złagodzi skutki dyskomfortu spowodowanego ciężkim daniem. Gazowane, słodkie i kwaskowe wrażenia smakowe neutralizują tłusty posmak po mięsie, a bakterie kwasu mlekowego zawarte w kwasie wspomagają procesy trawienne i wspierają zdrowie jelit. Poza tym słodko-kwaśny smak po prostu perfekcyjnie pasuje do skwierczących dań mięsnych.

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Dlaczego nasz kwas jest droższy niż pozostałe?

Sercem naszego kwasu jest chleb na zakwasie, na wykonanie którego trzeba długo czekać. Odpowiednie ilości mąki i wody miesza się w określonych proporcjach i odstawia się na 4 dni. W tym czasie mąka fermentuje i zaczynają się w niej pojawiać bakterie kwasu mlekowego. Bakterie kwasu mlekowego występują naturalnie w ludzkim jelicie i są kluczowe dla naszego zdrowia; są też odpowiedzialne za kwaśny smak i gaz w napoju. Cztery dni później zakwas jest gotowy – formuje się z niego chleb i wypieka. Potem nasz chleb ląduje w kotle warzelniczym razem z wodą, słodem i cukrem. Po uwarzeniu musi dojrzewać w chłodni przez kolejne 10 dni. Jak widzisz, proces produkcji trwa łącznie przynajmniej 2 tygodnie.

Dla porównania, kwasy chlebowe, które znajdziesz na półkach sklepowych powstają z koncentratu słodowego z dodatkiem kwasu cytrynowego; gaz jest sztucznie pompowany do butelek, ponieważ podczas produkcji wykluczony został proces fermentacji. Z tego też powodu taki kwas nie zawiera żadnych bakterii probiotycznych. Tego rodzaju wyrób można wyprodukować w ciągu 1 dnia.

Niekiedy na targowiskach można znaleźć domowy kwas chlebowy z chleba drożdżowego. Różnica między chlebem drożdżowym a chlebem na zakwasie jest taka, że chleb drożdżowy powstaje w 3 godziny, a chleb na zakwasie wymaga 4 dni. W rezultacie chleb na zakwasie ma liczniejszą kolonię dobrych bakterii i jest pożywniejszy – powstały z niego kwas jest szlachtą wśród napoi probiotycznych.

Czy są jakieś przeciwwskazania do picia kwas chlebowego?

Cukrzycy powinni spożywać go z umiarem. Każda butelka zawiera 2,5 gram cukru na 100 ml; głównym składnikiem jest chleb żytni, który ma indeks glikemiczny na poziomie 50-60. Produkt zawiera gluten.

Czy zawiera alkohol?

Kwas chlebowy powstał w procesie fermentacji, a to oznacza, że zawiera minimalną ilość alkoholu. Nasz kwas ma średnią zawartość 0,3% alkoholu, dlatego kwalifikuje się jako napój bezalkoholowy.

Czy jest bezpieczny do picia dla dzieci i młodych mam?

Nie zalecamy podawania kwasu dzieciom poniżej 2 lat – pozwólmy im rozwinąć swój mikrobiom w naturalnym rytmie. Poza tym napój jest bezpieczny do picia dla osób niepełnoletnich i świeżo upieczonych mam. Nasz kwas zawiera mało cukru, dostarcza bakterie probiotyczne, witaminy B, cynk, magnez i żelazo. Natomiast kobiety ciężarne powinny pić z rozwagą, gdyż kwas jest produktem fermentowanym, co oznacza, że zawiera minimalną ilość alkoholu - tak jak kefir, produkty kiszone, ocet czy chleb na zakwasie. W razie wątpliwości zalecamy konsultację z lekarzem.

Czy kwas chlebowy nie jest z Rosji?

Tak i nie. Pierwotnie pochodzi gdzieś z terenów dzisiejszej Białorusi i Ukrainy, ale w średniowieczu był powszechnie spożywany w całej Europie Wschodniej i Azji Centralnej. W Polsce kwas chlebowy zyskał popularność na wschodnim pograniczu, gdzie mieszkała znaczna mniejszość narodowa Białorusinów, Ukraińców i Litwinów. W polskich domach był powszechnym napojem, dopóki do Polski nie została wprowadzona cola.

Do Twoich usług: poniedziałek - piątek od 9:00 do 18:00

Tel.: 691 240 640

E-mail: info@1000lakes.pl

Siedziba: ul. Zajęcza 15 p. 3, Warszawa 00-351

Po więcej newsów, komentarzy, wydarzeń i opowieści, kliknij tutaj >>>

, kll

  • Facebook Social Icon

Prosper Trade & Travel Sp. z o.o. jest wyłącznym właścicielem znaku handlowego "1000 Lakes". Spółka jest wpisana do Rejestru Przedsiębiorców KRS przez Sąd Rejonowy w Warszawie XIV Wydz. Gospodarczy pod numerem 0000531837, posiadającą numer identyfikacji podatkowej NIP 123 129 19 43 oraz numerem REGON 147457553.

© 1000 Lakes 2020   |   Reklamacje   |   Regulamin Serwisu   |   Polityka prywatności i cookies